Interview met Droomvallei auteur Doortje Stam

Elsbeth de Jager interviewt op verzoek van Esther Droomvallei auteur Doortje Stam

Droomvallei auteur Doortje Stam
Droomvallei auteur Doortje Stam

Doortje Stam heb ik enige jaren geleden ontmoet op een gedichtensite.
En dat ze daarnaast columns schrijft, wist ik al.
Maar tot mijn verrassing schrijft ze ook voor kinderen.
‘De geheimen van Boom Beuk’ is de titel van haar eerste kinderboek.

Hoe is ‘Boom Beuk’ tot stand gekomen?
Doortje: Het schrijfforum ‘Zinniger Zinnen’ organiseert elk jaar in maart een schrijfmarathon. Je schrijft dan 750 – 1000 woorden per dag; een eerste opzet voor een verhaal. Daarop krijg je reacties en tips. Zelf reageer je ook op minstens twee verhalen. In 2011 ontstond tijdens deze marathon het idee voor ‘Boom Beuk’.

In het boek staan, natuurlijk, Boom Beuk en een klein, eigenwijs elfje centraal.

Op Facebook zag Doortje ergens bij een ‘vind ik leuk’ de facebookpagina van Droomvallei Uitgeverij staan. Ze klikte door naar de pagina van Droomvallei Uitgeverij en wat ze zag en las, sprak haar zo aan dat ze een kort verhaal opstuurde. Uitgever Esther vond het goed, maar het was te kort. Ze vroeg aan Doortje om meer informatie over haar schrijven. Doortje stuurde twee hoofdstukken van ‘Boom Beuk’ op en Esther was zo enthousiast dat ze gingen overleggen over het uitgeven van dit boek. En met resultaat! Haar kinderboek ‘Boom Beuk’ komt in 2014 uit bij Droomvallei Uitgeverij.

Doortje is zo’n vijftien jaar geleden begonnen met schrijven.
‘Door lichamelijk beperkingen – ik heb fibromyalgie –  zat ik veel thuis. Ik schreef in die tijd een paar stukjes in dialect. Voor bruiloften was dat. Ik merkte dat ik schrijven, net als vroeger op school, nog steeds leuk vond en ben een schrijfcursus gaan volgen. Via de IJsselacademie kwam ik terecht bij de Noordwest Oaveriesselse Schrieverskring, een afdeling van de Oaveriesselse Schrieversbond. Bij de Schrieverskring schrijf alleen in het dialect, maar zelf schrijf ik naast het dialect ook in het Nederlands. Ondertussen ging ik door met het volgen van schrijfcursussen en ook de jaarlijkse cursusdagen van de Oaveriesselse Schrieversbond bezoek ik trouw.

Mijn droom was dat er ooit een boek van mij zou uitkomen. Dat gaat nu dus gebeuren. Ook ben ik gevraagd om columns te schrijven voor de digitale Brederwiedekrant. En dat ene korte verhaal waar ik het net over had … daar zou ik ooit nog een keer iets mee willen doen.’

Doortje geniet van de contacten die ze door middel van het schrijven opdoet. Zo heeft ze via de Schrieverskring een bijzondere vriendin leren kennen. Ze helpen elkaar bij het schrijven, kunnen urenlang bellen en zijn nooit uitgepraat.

Ze combineert het schrijven graag met fotograferen omdat een foto haar inspiratie geeft.

’s Morgens start ze vaak snel haar laptop op om haar e-mails en andere berichten te checken. Maar daarna gaat de knop resoluut om en gaat ze schrijven. Als ze bezig is met schrijven kan ze alles om zich heen vergeten. Soms zelfs het eten koken. Als ze om de een of andere reden niet meer zou kunnen schrijven, zou ze op een andere manier creatief bezig blijven: zich verder in fotografie gaan verdiepen, gaan handwerken en zelf patronen en beren ontwerpen.

‘Maar ik hoop niet dat dat gebeurt. Het lijkt me verschrikkelijk. Schrijven hoort bij mij.’

©  Elsbeth de Jager

3 reacties op ‘Interview met Droomvallei auteur Doortje Stam

  1. Ik zie de droomvallei-auteur ( een mooi woord voor een bijzonder mens) al liggen dromen in het gras, de duinen of het bos met pen en papier in haar handen. De elfjes en om haar heen, hier en daar een dier waar ze een gesprek mee voert. Zo zou het zomaar kunnen zijn.
    Een mooi interview en lief van je dat je mij ook nog noemt.
    Ik ben zo benieuwd hoe je boekje er uit komt te zien! Corry.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s