Jacinta: Soms kun je iets niet zeggen, maar wel creatief uitbeelden!

Ongeveer een jaar geleden stuurde Jacinta mij, Esther, haar manuscript met de vraag of het bij de uitgeverij zou passen. Ik was daar meteen enthousiast over. En nu het boek gedrukt voor me ligt, is dat nog veel meer geworden. Ik stel Jacinta wat vragen over haarzelf, haar boek en achtergrond.

Droomvallei Uitgeverij geeft jouw boek Kleur je zinnen uit.
Kun je iets vertellen over de opzet van het boek en voor wie het bestemd is?

Het boek Kleur je zinnen neemt je aan de hand van kleur en zingevingsvragen mee op een reis naar je binnenwereld. Het is een kleurrijk inspiratie- en bezinningswerkboek met daarin afbeeldingen en informatie van mijn 30 dagen kleur je zinnen project. Deze kleurrijke zinnen zijn door het boek heen verweven en in het boek vind je bij elke kleur ook tal van opdrachten en inspiratie om zelf op een kunstzinnige manier je eigen vorm te vinden in het uitdrukken van je creativiteit. Het is een boek wat je naast je bed kunt leggen en je door kunt laten inspireren, want alleen al het kijken naar de afbeeldingen en de manier waarop het boek vormgegeven is geeft mensen heel veel goeds. Maar je kan het boek ook op je werktafel leggen en je erdoor te laten inspireren om je creativiteit wat meer te ontwikkelen. Of voor wie in een moeilijke fase van het leven zit, biedt mijn boek ook tal van ingangen om veranderingen die je in jezelf zou willen vormgeven, om daar doorheen te werken en te beleven. Mijn boek is voor een hele brede doelgroep geschikt. Voor mensen die aan het begin staan van een, wat je zou kunnen noemen spirituele ontwikkeling, naar een zoektocht in zichzelf, maar ook mensen die hierin al een hele weg afgelegd hebben, vinden in mijn boek nog steeds herkenning en worden door mijn boek geïnspireerd.

Boekpresentatie "Kleur je zinnen"
Boekpresentatie “Kleur je zinnen”
-102122317228B89278
Kleur, kleur, kleur!

Waarom heb je juist dit boek geschreven?

Soms gebeuren de dingen aan je omdat ze moeten gebeuren. Bij mij was dat met dit boek het geval. Ik beschrijf in mijn boek ook dat ik dat wat ik deel met de wereld in mijn boek ook door mezelf ervaren en beleefd wordt. Ik heb op een gegeven moment gevoeld dat ik wel heel erg verlang naar creativiteit en naar het komen in een bepaalde stroom van creaties en mezelf goed voelen, maar dat dat niet iets is wat vanzelfsprekend gebeurt. Het is iets waar je jezelf op toe mag leggen. En dat deed ik een paar jaar geleden bij mezelf want ik volgde toen 30 dagen mijn kleurrijke zinnen en ontdekte hoe blij ik er van werd om me elke dag te verbinden met dat wat ik eigenlijk zo graag doe maar wat er steeds maar niet genoeg van kwam. Mijn gevoel is dat heel veel mensen in die situatie zitten dat ze eigenlijk iets willen, maar dat het er steeds maar niet van komt. Mensen willen, behalve dat ze leven voor het geld en voor hun baan, vaak veel hoofdwerk waarin ze misschien niet eens zoveel voldoening vinden, missen eigenlijk de verbinding met de dingen die er werkelijk toe doen en die een gevoel van vervulling geven. Ik heb het gevoel dat het nodig is dat meer mensen tijd inruimen voor deze, wat ik noem aandachts-momenten en stilte-momenten maar ook momenten van creatieve inspiratie, waardoor ze zichzelf voeden met dingen die heel wezenlijk zijn. Mijn boek is daarbij een gids, een handleiding. Net zo goed als je wanneer je wandelt in de natuur op een vreemde plek soms een kaart nodig hebt om je weg te vinden, zo zou je mijn boek kunnen zien als een gids naar jouw binnenwereld en naar je bezieling, naar dat wat je diep van binnen bezig houdt en drijft, vaak onbewust, en wat door je er mee te verbinden en creatief vorm te geven, bewust wordt en waardoor je het als instrument in je leven kan inzetten. Het is wat dat betreft een zelfhulpboek, mensen kunnen met behulp van mijn boek een andere weg in hun leven inslaan, een weg waarbij ze meer vanuit verbinding met wie ze zelf ten diepste zijn en wat ze hier op aarde komen doen, hun leven vormgeven. En dat is mijn sterkste drijfveer, dat mensen vanuit bezieling gaan leven en niet vanuit vervlakking.

88758198168EEABF2

Wat is je achtergrond?

Ik heb in mijn leven heel veel verschillende dingen gedaan, ook dingen (werk) waarbij ik me niet zo gelukkig voelde. Dat is een van de redenen waarom ik nu zoveel drive voel om wel op het bezielingsstuk te gaan zitten. Het is haast teveel om op te noemen. Ik heb opleiding gedaan in vormingswerk, creatieve coaching, kleurentherapie, aura-soma, massage en intuïtieve ontwikkeling.  Ik heb heel veel gedaan op het gebied van allerlei creatieve werkvormen (ik houd van creativiteit in de breedste zin van het woord), ik heb opleiding gedaan op het gebied van kinesiologie, energetisch werk, natuurcoaching, schrijven, tarot, healing. En ik heb veel geleerd aan het leven zelf. Eigenlijk is heel de weg die ik afgelegd heb van belang, ik voeg het nu aaneen tot een heel eigen geheel.

Waarom doe jij wat je doet met jouw bedrijf en boek?

Ja, omdat dat is wat ik het liefste doe, mensen terugbrengen naar zichzelf , naar hun eigen hart, naar het genieten van de creativiteit en mensen leren zien hoe mooi en wonderlijk het leven in elkaar zit. Ik word er heel erg blij van als mensen daar ook oog voor krijgen en ook de boodschappen en signalen in hun eigen leven op kunnen pakken, waardoor ze ook meer kleur beleven in hun leven, waardoor het leven meer glans krijgt. Je zou kunnen zeggen ‘het leven is zwaar en moeilijk en ik kom allemaal vervelende dingen tegen’, maar je kunt het ook omdraaien en zeggen ‘het leven is een avontuur dat geleefd wil worden en wat is de reis die ik hierin te gaan heb’. Ieder mens heeft een eigen pad af te leggen en heel veel mensen realiseren zich niet dat het dat is wat ze hier te doen hebben. Ze voegen zich naar wat er van buitenaf gevraagd wordt, terwijl er eigenlijk een roep van de ziel is om de innerlijke weg af te leggen. En in mijn gevoel geeft juist die innerlijke weg, als je van binnen naar buiten je leven leidt, geeft jouw dat een gevoel van gelukzaligheid.

Door alles wat ik in mijn leven ervaren heb, ben ik heel goed in staat om dit ook bij anderen te zien en ze hierin te begeleiden. Ik loop een eindje met ze mee in deze zoektocht, naar ‘hoe doe je dat dan’ hoor ik mensen vaak zeggen. ‘Hoe moet dat dan, ik weet niet waar ik beginnen moet’. Wat ik ook vaak hoor is ‘ik ben niet creatief, ik vind het wel heel erg fijn om me er mee bezig te houden maar het komt er steeds maar niet van’. In feite roep ik mensen op om de creator van hun eigen leven te zijn en expressie te geven aan dat wat je voelt van binnen.

Waar komt de naam Studio Zafaran vandaan?

Zafaran is Arabisch voor het woord kleur en de kleur geel. Ik werk heel veel met mensen vanuit kleur werk, kleur is mijn ingang. Kleur is een taal, een taal om met jezelf, met het leven en wat er in je leven gebeurd en met je creatieve uitingen te communiceren, daarom vond ik dat een hele toepasselijke naam. Bovendien is Zafaran afgeleid van saffraan, saffraan zijn de meeldraden van de saffraankrokus, het kostbaarste goud in het hart van de bloem. We kennen allemaal wel de saffraandraadjes waarmee je je eten kleurt, waarvan wordt gezegd dat ze een troostende en opwekkende eigenschap hebben. Saffraan is een kleurstof en ik werk met kleur als stof tot creatie en bezinning werk. Ook het troosten en opwekken zijn woorden die passen bij wat ik bij mensen doe. Veel mensen hebben met verlieservaringen te maken, daarbij kun je wel wat steun gebruiken. En het opwekken is ook het inspireren wat ik doe. Ik geef mensen stof tot nadenken, tot bezinning, tot het volgen van de weg waarin het leven kleurrijker beleefd wordt.

Wat vind jij belangrijk in het leven en waarom?

Ik vind het heel belangrijk dat ik dicht bij mezelf blijf, dat ik me verbonden weet met de natuur en met de mensen om me heen. Dat ik tijd en ruimte genoeg heb om die dingen te doen waar mijn hart vol van is. Dat ik de schoonheid zie van het leven, de verwondering, dat ik het goede zie, dat ik leef vanuit het hart en vanuit verbinding met hemel en aarde.

Waarom ik dat zo belangrijk vind?

Omdat we deel zijn van een geheel. We voelen ons vaak alleen op deze wereld, maar we zijn een, al-een en dat is de beweging die ik elke keer maak en waar ik ook enthousiast over ben om anderen daar bij te brengen. Ik vind het belangrijk dat mensen oog hebben voor elkaar en voor de kleine dingen, ook voor de pijn die we allemaal los van elkaar oplopen en ik heb het gevoel dat we mogen leren om daarin er meer voor elkaar te mogen zijn.

Welke rol speelt kleur in het leven van mensen?

Kleur is alles, kleur is het leven. Zonder kleur geen leven, want kleuren zijn het licht en wij hebben het licht nodig om ons gezond en prettig te voelen. Mensen worden blij van kleur, kleur voedt je ziel, kleur is een communicatiemiddel, kleur geeft je een gevoel van schoonheid en ontzag ook voor de magie van het leven en het licht, dus ja dat mensen hun ogen openen voor de schoonheid van kleur is in mijn ogen van levensbelang. Aan kleur en aan het licht kun je eigenlijk het hele leven herleiden, eraan koppelen. Wij zijn het licht en kunnen in ons licht staan, wij zijn kleur en wij kunnen kleuren beleven, onze kleuren beleven en uitdrukken.

Waarom is creatief zijn zo belangrijk?

Soms zijn er dingen die niet gezegd kunnen worden, dan is het heel fijn als je het op een creatieve manier wel kunt uitdrukken. Soms zijn er geen woorden voor, maar is er wel een beeld wat dat uitdrukt. Creatief zijn geeft gewoon ook heel veel vreugde. Het is het gevoel dat je zelf een schepper bent en dat zijn we allemaal. Het leven schept telkens nieuwe vormen die zich ook door jou heen willen uitdrukken. Er is geen fijner gevoel dan te voelen dat jij nieuwe vormen schept, doordat jij je openstelt voor de creatieve stroom. Creativiteit geeft spel aan je leven, maakt het leven minder serieus, het is heel plezierig om te doen, het is een ontdekken van nieuwe gebieden, van nieuwe mogelijkheden. Als je hart hebt voor creativiteit heb je hart voor het leven, ontzag voor het leven. Het is de bezieling in het leven.

Geldt dat ook voor kinderen of alleen voor volwassenen?

Ja, natuurlijk geldt dat voor alle leeftijden, daar is echt geen leeftijd aan gebonden. Kinderen kunnen het nog heel erg van nature, het zich vreugdevol uitdrukken aan creativiteit. Aan kinderen kun je ook zo mooi zien dat creativiteit van levensbelang is, want je ziet een kind uit zichzelf niet gauw onbezield leven, een kind wil juist creatief vormgeven. Kijk maar naar een spelend kind in een zandbak. Dat gaat vanzelf, dus het is een natuurrecht, creativiteit is een natuurrecht. Kinderen hebben dat nog van nature en wij  als volwassenen mogen ons dat natuurrecht weer toe-eigenen.

Welke vraag ben ik vergeten en moet ik je toch stellen? Stel hem dan nu zelf.

Wat is er nodig om in je creatieve stroom te komen?

Het antwoord op deze vraag vind je op mijn blog.

Kijk daarvoor bij www.kleurenreis.nl/hoe-kom-je-je-creatieve-stroom/

-87406329253FD297F

Bedankt Jacinta!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s